מטרת החינוך

"מטרת החינוך היא להכשיר את האדם לצורתו המתוקנת שהנקודה המרכזית שבה היא לעשותו טוב וישר" (הרב אברהם יצחק הכהן קוק, אגרות הראי"ה, אגרת ק"ע)

יום ראשון, 14 באוגוסט 2011

ספרים דיגיטליים בשימוש- הרבה יתרונות ומעט חסרונות


לאחר שכתבתי על הצעת החוק בעניין הכנסת הספרים הדיגיטליים בארץ, שמחתי למצוא כתבה המתארת מקומות ובתי ספר , בעולם כמובן, שהחלו להשתמש בספרים הדיגיטליים. (ישנו קישור לכתבה בסוף הרשומה)
ידוע וברור לכולנו כי במאה ה21 חייב להתחולל שינוי במערכת החינוך בעקבות השינויים הטכנולוגים החלים בעולם. השינויים הטכנולוגיים מסתבר אינם רק שינויים טכניים בלבד, אלא שינויים טכניים שמובילים להשפעות גדולות ומשמעותיות בחיינו : באופן הלמידה של הילדים, בדרכי  החשיבה שלהם, בתחומי ההתעניינות שלהם וביכולות שלהם. כל הגורמים הנ"ל ועוד אחרים הם בדיוק הסיבה המביאה את משרדי החינוך והממשלות להבין כי חייב להתבצע שינוי במערכת הנוכחית.
ישנם המאמינים כי צריך להתבצע שינוי, אך יש לחכות שיבוא מלמעלה- הדרגים הגבוהים יחליטו על השינוי ואז הוא יחלחל למוסדות. לעומת הגישה הזו, ישנם הטוענים כי השינוי צריך לצוץ מלמטה, וכך הוא יווצר.
דוגמא ממשית לגישה זו היא בארה"ב. בבית ספר מסויים בצפון קרוליינה, הוכנס שימוש בספרים הדיגיטליים במערכת החינוך. אכן מצוין בכתבה כי ישנם קשיים טכניים , וקשיים בתשתיות, ובכל זאת לא התייאשו הגורמים שראו בכך חשיבות גדולה ויצאו לדרך. במשך ארבע שנים ציידו בביה"ס את כל התלמידים בכיתות ד' עד י"ב במחשבים ניידים.
היתרונות ברורים טוען המפקח המחוזי של בית הספר: התלמידים מגיעים להישגיים גבוהים יותר, הם מתעניינים יותר בנושאים הסובבים אותם, שיעורי הסיום של בית הספר עלו וגם רמת הזכאות לבגרות עלתה. בימינו, לא הגיוני כי חומרי הלמידה יהיו "מוגבלים", "אין שימוש במילון ,אטלס, אנציקלופדיה וכ'ו, הכל דרך האינטרנט". בנוסף, המורים ציינו כי הם עתה מאושרים יותר.
אומנם עלו מס' חסרונות בשינוי מהפכני זה. אחד מהחסרונות שכרגע לא נמצאו פתרונות עבורו היה שתלמידים טענו שמרוב שכייף לשחק באייפד, הם אינם מסוגלים להתרכז בשיעור. חיסרון נוסף שמנסים להתמודד איתו הוא נגישות התלמידים לאינטרנט בשעות אחר הצהריים. ישנם תלמידים שבגלל בעיות כלכליות אין להם חיבור לאינטרנט, מה שמפריע להם לעבוד כשהם בבית. אחד מהפתרונות עבור בעיה זו היה פתיחת מעבדת המחשבים בביה"ס למשך זמן יותר ארוך ובכך לאפשר לתלמידים להישאר בביה"ס, לעבוד ולהכין את המטלות שלהם.

ולאחר כל מה שקראתי, מתי נתמודד אנו עם אתגר זה? האם נחכה כי ההנחיות יוכתבו מלמעלה או שגם אצלינו פה יהיו חלוצים ויתחילו את המהפך מלמטה?

קקישור לכתבה:
http://www.washingtontimes.com/news/2011/jul/18/s-korea-leads-way-for-paperless-classroom/


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה