מטרת החינוך

"מטרת החינוך היא להכשיר את האדם לצורתו המתוקנת שהנקודה המרכזית שבה היא לעשותו טוב וישר" (הרב אברהם יצחק הכהן קוק, אגרות הראי"ה, אגרת ק"ע)

יום שישי, 27 במאי 2011

מהפכה בחינוך - לוח חכם!!

כשנשאלתי ע"י אחת מחברותי לצוות בביה"ס- "מה את  לומדת השנה?", עניתי תואר שני בחינוך- בהתמחות בתקשוב ולמידה. מאחר ונאלצתי לפרט קצת יותר, הסברתי לאן פני החינוך בשילוב עם הטכנולוגיה.  כמובן כאחת שכבר נכנסה לראש של "החדשנוות הפדגוגית", ניסיתי להסביר עד כמה השינוי חשוב ותורם ללמידה.
כיום, כאשר הילדים, "הילידים הטכנולוגיים", מבלים מס' שעות לא קטן מול המחשב מדי יום, הם מתבקשים לשבת בבוקר בבית הספר וללמוד. כיצד זה יתכן? הרי המורה אינו מושך ומעניין אותם, הדף מיושן והגירויים אליהם הם חשופים כה מעטים. והטכנולוגיה? אינה "נחה" לרגע, ההתפתחות כה מהירה, ומושכת אליה את הדור הצעיר. לדוגמא:
בנוסף, ישנם יתרונות רבים לטכנולוגיה, אז מדוע הם אינם מנוצלים ע"י המורים?
אכן, מערכת החינוך הגיעה למסקנה כי יש לשלבם במסגרות החינוך. בעתיד הלא כ"כ רחוק מתוכננים מס' בתי ספר להיות אינטראקטיבים. התקווה כי הכנסת המחשבים לכיתה והשימוש בהם אכן יוביל להתקדמות משמעותית בתחום החינוך.
חברותי נראו מבוהלות, שהרי כמוני (עד לפני זמן קצר), אינן מבינות דבר ואף לא חצי דבר, בתחום חדש זה. כמובן הסברתי להן, חייבת להתלוות הדרכה צמודה למורים, וגם משרד החינוך מבין זאת.
"אין ברירה" טענתי, "השינוי חייב להתרחש בעקבות השינויים החלים בעולם". גם אנו בחברה הדתית מבינים שעל אף החסרונות שישנם בטכנולוגיה, ישנם יתרונות רבים. כמעט לכולנו יש מחשב בבית, רובנו מחוברים לאיטרנט ונהנים משירותיו- גם בתחום הפראקטי בלבד, כגון שליחת מיילים, חיפוש כתובות וכו', וגם מנצלים את יתרונותיו מבחינת התכנים אליו ניתן להיחשף (שיעורים תורניים, הרצאות אינטלקטואליות, כתבות ועוד).
החלום כי השינוי יתרחש בתקופה הקרובה, עדיין נראה רחוק. ובכל זאת מאמינים אנו כי השינוי שאמור להתרחש אכן יגרום לשיפור משמעותי של הלימודים במערכת החינוך. אין ספק, כי שיעור בו ניתן גם להקשיב למורה, המתווך, גם לראות קטע ויזואלי, לעבוד בצורה יחידנית ע"י שימוש במחשב האישי ולהיות מחובר לאינטרנט בשיעור, כל אלו יגרמו לתלמיד להיות יותר מעורב ומתעניין בשיעור.
לאחר שהסברתי גישה חדשה זו לחברותי לצוות,מקווה אני אף לראות שינוי זה בשנים הקרובות, ולהנות ממנו במהלך עבודתי.
להלן, קישור לכתבה בשם - הכיתה האינטרקיבית (אתר ערוץ 7, 06/02/08) העוסק בתוכנית משרד החינוך להפעלת 60 "כיתות חכמות-אינטראקטיביות".

יום ראשון, 22 במאי 2011

חידוש! בחינות בגרות מתוקשבות באנגלית

בביה"ס בו אני עובדת, בנוסף להיותי מורה, משמשת אני כרכזת אנגלית. אחת מחובותיי היא לראות כי בנות הזכאיות להקלות בבחינות, אכן מקבלות את אותן הקלות.
במהלך השנים האחרונות, גדלה המודעות ללקויות הלמידה ואיתה מתן ההקלות השונות לתלמידים. סוג אחד של הקלה הנו- הקראת שאלון. הקלה זו ניתנת לתלמידים שמסיבה כלשהי אינם מסוגלים להתמודד עם טקסט כתוב, בגלל בלבול אותיות (דיסגראפיה), זיהוי נכון של הצליל השייך לאות מסוימת, וכ'ו. חובתנו כמורים לדאוג להקראת השאלון לתלמידים, שבמרבית הפעמים, לאחר ההקראה מסוגלים להתמודד עם הטקסט והשאלות. בהתחלה, נדרשו המורים להקריא בע"פ את הטקסט והשאלות לתלמיד לפני התחלת עבודתו של התלמיד. אולם, פתרון זה לא היה מושלם בעיני. במקרים רבים, התלמיד היה צריך לקרוא קטע שוב, אך המורה לא היה זמין להקריא לו אותו. לכן, מהשנה הנוכחית נדרש כל צוות המורים להקליט מראש את הבחינה למחשב ע"י שימוש בתוכנה המיועדת לכך. את ההקלטה מורידה לבורנטית המחשבים לתקליטורים וכך הבנות מקבלות בתחילת המבחן תקליטור עם הטקסט והשאלות. אמנם, בדרך זו נדרשת מהמורים עבודה רבה יותר- הכנת המבחן מבעוד מועד, זמן ההקלטה ובדיקה כי אכן הכל הוקלט, ובכל זאת, יתרונות רבים להקלטות.
השימוש בתוכנה זו, (מצורף קישור בסוף הרשומה), מאפשר לבנות להשתמש בהקראת השאלון בזמן המתאים לכל אחת מהן, בקטע המסוים אותו הן רוצות לשמוע שוב ובכלל- הן אינן תלויות בחסדי האחר בזמן המבחן. הבנות מעידות על תחושת ביטחון,ושביעות רצון גדולה מאוד מהשינוי שחל בביה"ס בתחום האנגלית.
משרד החינוך, הקפיד גם הוא במשך השנים לשלוח עם בחינות הבגרות קלטות לבנות הזקוקות להקראה. בשנים האחרונות, נתקלנו בקשיים של הבנות לרכוש את מכשיר ה"ווקמן" לבחינה. בכל מקום נאמר להן כי המכשירים הללו יצאו כבר מכלל שימוש. הדבר גרם לבנות מתח מכיוון שלא ידענו כיצד הן תוכלנה להשתמש בקלטת בזמן הבחינה, דבר שמבחינתן הוא הכרחי.
שנה שעברה לראשונה נשלחו לנו תקליטורים לבנות, אך גם שינוי זה לא פתר את הבעיה, מכיוון שכבר לא ניתן היה לרכוש "דיסקמן" בחנויות. שוב נאלצנו להשיג את המכשירים ע"י הזמנה מיוחדת. האם משרד החינוך לא מעודכן בהתיישנותם של מכשירים בעקבות ההתפתחות המהירה שקיימת? לא ברור לי מדוע לא מאפשרים לבנות להשתמש במכשיר ה-MP כך שתועבר לו הבחינה רק מס' דקות לפני תחילתה.
השנה, נעשה ניסוי במשרד החינוך. הבנות שזכאיות להקראה, ביצעו את בחינת הבגרות דרך המחשב באופן שבו הטקסט הוצג על המסך, הן שמעו בעזרת האזניות את הטקסט מוקרא להם וענו את התשובות על המחשב. נעשתה הכנה מדוקדקת, עם ביקורת לפני הבחינה של מבחן דמה. הבנות נדרשו לנסות ולערוך את בחינת הדמה לפני מועד הבגרות, ולראות שהם מסתדרות עם שינוי זה. כשהצליחו בכך, זה תרם לתחושת הביטחון שלהן בזמן בחינת הבגרות עצמה. לאחר הבחינה, הבנות דיווחו על שביעות רצון מהשינוי.
כאחת השותפה במערכת זאת, רואה אני בחיוב את השינוי שחל במערכת החינוך. ההתמודדות עם הטכנולוגיה והקידמה כלל לא פשוט וחוסר התמודדות גורם לדריכה במקום. מקווה אני, כי שינוי זה מראה על הבנה בצורך לשינוי בד בבד עם רצון לעשותו.
ואסיים בנימה אופטימית כי אני מקווה לראות שינויים נוספים הקשורים לתחום עבודתי בעתיד.


תוכנה לצריבת קבצי קול על תקליטורים

יום רביעי, 11 במאי 2011

סביבות למידה מתוקשבות

במשך לימודי הסמסטר במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה, אני משתתפת בקורס העוסק בסביביות למידה מתוקשבות. במהלך הקורס עסקנו בקריטריונים של סביבות אלו וראינו ובחנו סביבות שונות.
אומנם אני משתמשת במחשב באופן שוטף, אך בעיקר בשימושים הטכניים שלו. נושא זה של סביבות למידה מתוקשבות חדש בעיני. במהלך הקורס נחשפנו ליתרונות הרבים של סביבה זו. ואכן, אין ספק כי רבים הם.
היכולת להיות בלתי תלוי הזמן ומקום מאפשרת להתחבר יותר ולקחת חלק גם לאחר השעות למידה המקובלות.עוד יתרון שקיים הוא מגוון הדרכים להעברת מידע מלמד, מעשיר, מעניין ומגוון- גדול מאוד. יתרונות אלו גורמים לעניין רב אצל הלומד ומעוררים מוטיבציה. כמובן המורה לא יכול להתחרות עם המחשב. יכולותיו הוויזואליות של המחשב מושכות את הלומדים, ובדור של היום אין לזלזל בחשיבות המראה וההצגה של התוכן. בנוסף, אין ספק כי היכולת ליצור קשרים עם אנשים רחוקים, לשתף בדעות ורעיונות, ללמוד מאחרים כל אלו הם גם יתרונות לסביבות המתוקשבות. יתרון בולט נוסף הוא היכולת של הלומד לחפש מידע נוסף, להרחיב את הידע ולהיחשף למקורות שונים.
ובכל זאת, עדיין עולות לי מחשבות על מעט מחסרונותיו וכיצד יש להתמודד איתם- אם אפשר.
דווקא בגלל היות המחשב כה מושך, יודעת אני כי ילדים רבים לאט לאט מתנתקים מחבריהם. כמובן דרך המחשב ממשיך להיות קשר בין חברים, ואף נוצרים קשרים חברתיים חדשים,אך מפגשים פנים מול פנים הולכים ומתמעטים.
קושי נוסף הוא היכולת האישית של הלומד. אומנם יש מספר רב של לומדים שיכולים להתמודד לבד, עם המחשב בלבד, עם המשימות העומדות בפניהם. אותם לומדים מסוגלים לקרוא לעומק, לשלוט במחשב ככלי טכנולוגי ודיגיטאלי ללא תיווך, כמעט. אך בכך זאת ישנם כאלה שאינם מסוגלים להגיע ליכולות וביצועים מסוג זה- ואז מי מתווך?
האם לכל לומד יכולת ארגונית ברמה מספקת לעבוד בסביבות אלו?
את יתרונות השימוש במחשב רואים כולם באופן די מהר ומיידי.חסרונות לעומת זאת, צצים לאט ואיתם דרכי ההתמודדות. נראה לי, שרק אם לא נמתין תקופה ולחיפוש הפתרונות לדילמות אלו, אלא בד בבד, תוך כדי התקדמות בשימושי המחשב ננסה להתמודד עם הקשיים- כולנו נרוויח.

בהכנת הבלוג נעזרתי והתבססתי על המצגות של הקורס "שיטות וכלי חיפוש מתקדמים" של ד"ר אלון הסגל